Let’s talk about sex…

In 1991 zongen Salt ‘n Pepper het al. Nu vele jaren later blijkt dat praten over seks en seksualiteit nog steeds niet altijd even gemakkelijk is. Dat is jammer. Zou het niet mooi zijn als we net zo makkelijk praten over onze seksualiteit als over het weer.

In mijn praktijk heb ik het regelmatig over seks en seksualiteit en ook hier komen vaak eerst allerlei hobbels, vragen, schaamte, flauwe grappen en schaamrode kaken voorbij voordat dit onderwerp besproken kan worden, net als alle andere. Vaak hoor ik aan het eind van een sessie dat mensen het prettig vinden om het hier over te hebben, want zeg nou zelf seksualiteit is een essentieel onderdeel van het leven. De reactie die er vaak achteraan komt bij cliënten is, maar hier kan het. Hier in de veilige ruimte van jouw praktijk kan het en is niets gek, maar thuis of bij vrienden en familie. Dat is andere koek…

Maak seks en seksualiteit bespreekbaar

Dat rondom het praten over seksualiteit allerlei gedoe is merkte ik deze zomer zelf weer. Ik was bij een workshop waar we creatief aan de slag gingen rondom een Jungiaanse archetype. Aan het begin van de dag trok iedereen een kaart en dat was het archetype waarmee je die dag op ontdekking ging. Ik trok de kaart maagd/hoer. Alleen het uitspreken van welke kaart ik had in de groep zorgde voor de nodige reacties bij diverse (mannelijke en vrouwelijke) deelnemers: “Wat ben ik blij dat ik deze kaart niet heb, welke kant ken je beter haha, dat wordt dus een dag over seks” , … Zelfs de workshopleidster heeft me tot twee keer toe gevraagd of ik geen andere kaart wilde. De kaart intrigeerde me wel en ik besloot alle reacties te negeren en op ontdekking te gaan. Hoewel ik (net als velen met mij) niet ben opgevoed in een gezin waar openlijk over seks of seksualiteit werd gesproken, is het wat mij betreft een onderwerp waar je het over kan hebben. En ja, ook ik voel het bloed soms naar mijn wangen stijgen en ben niet geheel vrij van de vraag: wat zouden de anderen er van vinden. Ongemak kom ik soms ook nog tegen, maar daar wil ik me niet door laten tegenhouden.

Openheid leidt tot persoonlijke en verdiepende gesprekken

Het archetype maagd/hoer gaat natuurlijk verder dan seksualiteit alleen, maar tijdens de uitwisseling met mede reizigers kwamen de vragen daar toch steeds weer op uit. Misschien ook wel omdat ik ze gewoon beantwoorde. Daarna kwam vaak het eigen verhaal van de vraagsteller. Het was net of ik een ingang had gegeven om over hun eigen seksualiteit te praten. Het ware mooie, ontroerende en soms pijnlijke gesprekken waarin mij opviel hoe groot de nood is om hier wel gewoon over te praten. Dit stopte niet na de workshop. ’s Avonds bij het kampvuur gingen de gesprekken over seks en seksualiteit gewoon door. Zo sprak ik een tantra masseur en hoewel ik er wel iets van af weet had ik nog wel wat vragen. Op al mijn vragen over seksualiteit en tantra kreeg ik een eerlijk, oprecht en persoonlijk antwoord. Het werd een bijzonder gesprek over tantra, lichamelijkheid, seksuele energie, levenskracht en nabijheid. Als ik niet de vragen had gesteld die ik stelde, was dit hart verbonden gesprek er waarschijnlijk nooit gekomen. Ik zou daarom een oproep willen doen aan iedereen om de vragen te stellen die er toe doen! Ook al zit je zelf misschien met het schaamrood op je kaken en heb je niet net als ik een kampvuur dat het verbergt. Als je vraag vanuit je hart komt, gesteld vanuit oprechte belangstelling en respect voor degene met wie je in gesprek bent, dan kunnen daar de mooiste gesprekken uit komen. Dus om Salt ‘n Pepper nog maar eens aan te halen: “Lets talk about sex baby, lets talk about you and me, lets talk about all the good things and the bad things that maybe. Lets talk about sex”.