Creativiteit therapie & Coaching

Eenjarige SKB geaccrediteerde en gecertificeerde opleiding

Kunst van het leven

De opleiding Creatieve Therapie leert je te werken met het expressieve en beeldende vermogen van de mens door gebruik te maken van creatieve en kunstzinnige werkvormen.

Veel mensen vinden het lastig om te verwoorden wat zij denken, voelen en ervaren. Ze hebben er geen woorden voor of juist zoveel dat ze er geen wijs uit komen. Dan kan Creatieve Therapie uitkomst bieden. Leer ook te werken met het creatieve, beelden en expressieve vermogen van de mens en help cliënten bij het doorwerken, ondersteunen, verwerken, ontwikkelen en leren omgaan met de uitdagingen vragen die zij tegenkomen in hun leven.

Geef je verbeeldingskracht en creativiteit de ruimte

Tijdens de ervaringsgerichte opleiding wordt aandacht besteed aan hoe je kunstzinnige en creatieve werkvormen eenvoudig en doeltreffend kunt toepassen in je eigen praktijk. Je gaat zelf aan de slag met diverse kunstzinnige en creatieve werkvormen als: tekenen, schilderen, boetseren, schrijven, muziek en fotografie. Hierbij staat niet het artistieke of esthetische aspect centraal, maar wat het werkstuk zegt in relatie tot de vraag (van de cliënt) en om stapsgewijs nieuwe perspectieven te ontwikkelen. Ook wordt aandacht besteed aan hoe je verschillende kunstzinnige en creatieve oefeningen met andere (psychosynthese) werkvormen combineert zoals het gesprek, geleide meditaties, subpersonen, lichaamswerk, dans, etc. Tijdens de opleiding word je uitgenodigd om jouw eigenheid in het creatief/kunstzinnig werken te onderzoeken en zichtbaar te laten worden.

Wat leer je

  • Je kan vanuit je eigen ervaring een cliënt begeleiden.
  • Je kan cliënten begeleiden met verschillende kunstzinnige en creatieve technieken en je hebt kennis van en inzicht in de werking van beeldende technieken en hun symboliek.
  • Je kan met behulp van beeldende middelen een innerlijk ontwikkelingsproces begeleiden.
  • Je weet hoe je innerlijke processen praktisch toepasbaar kunt maken.
  • Je weet wat jouw unieke kracht is als creatief begeleider en kan uitdragen.

Voor wie

  • (Toekomstige) coaches, counselors en therapeuten die zich willen ontwikkelen op het gebied van kunstzinnige en creatieve therapie en counseling
  • Trainers en docenten die creatieve werkvormen willen leren hanteren
  • Kunstenaars die creatieve workshops geven en meer handvatten willen om te leren omgaan met wat er tijdens de workshops loskomt.
  • Supervisors, intervisiebegeleiders, GZ-medewerkers, HR medewerkers/managers, (loopbaan)begeleiders, maatschappelijk werkers, pastoraal werkers, etc. Kortom mensen die met mensen werken en een ander perspectief willen leren inzetten in de praktijk

Hoe werkt het

Vooraf hebben een kennismakingsgesprek waarin je jouw wensen en intentie onderzoeken. Dit gesprek vindt plaats in Best of via Zoom. Dit wordt de leidraad van de retraite. We spreken data af en ontmoeten elkaar om 19.00 uur op de Bronhoeve in Cothen. Deze eerste avond heb je tijd om aan te komen en maken we een begin. De volgende dag begeleid ik je met diverse creatieve oefeningen binnen en buiten, waarin ook ruimte is voor stilte en reflectie. Aan het eind van de dag ga je weer opgeladen en geïnspireerd naar huis. Na 2 weken hebben we een zoomsessie waarin we terugkijken wat je hebt ontdekt.

Jij centraal

Jij bent een uniek mens, daarom is iedere retraite uniek. Ik neem mijn kennis en ervaring mee en stem de inhoud van de retraite af op wat jij nodig hebt. Een richtlijn voor de mogelijkheden die we hebben tijdens de retraite zijn: Stiltemomenten, natuurwandeling, bosbaden, heerlijke maaltijden, creatieve oefeningen, meditaties, boomlabyrint lopen, zinvolle gesprekken.

Start
Module 1: 2 en 30 september, 21 oktober, 4 en 25 november en 16 december 2021
Module 2: data volgen.
Van 10.00 – 16.00 uur

Waar
Amersfoort

Trainer
Wendy Smit

Kosten
1300 euro per module van 6 lesdagen (vrij van btw)

In samenwerking met:

We gebruiken cookies om je de beste ervaring op onze website te geven. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er van uit dat je hiermee instemt.