In de neurologische wetenschap is sinds kort vastgesteld dat de hersenen van creatieve mensen anders werken dan die van gemiddelde mensen (wat dat dan ook mag zijn gemiddeld). De meeste creatieve mensen wisten dit allang, maar blijkbaar was er behoefte aan wetenschappelijk bewijs. Hier zijn de volgende 12 kenmerken uitgekomen. Ik geloof dat iedereen in meer of mindere mate creatief is of je je daar nu bewust van bent of niet. Welke kenmerken herken jij in jezelf?

 1. Hersenen staan nooit uit: hoe vermoeiend het soms ook kan zijn, er is een haast ontstopbare nieuwsgierigheid.
 2. Wat nou status quo: wat als en waarom niet? Deze zoektocht – die ik persoonlijk herken – is de basis van creativiteit.
 3. Ze omarmen hun genialiteit, ook als anderen dat niet doen: Liever authentiek dan populair. Dicht bij jezelf blijven is wat van belang is.
 4. Focussen op een ding is een uitdaging: Nieuwe projecten starten is een stuk makkelijker dan bestaande projecten helemaal tot het einde uitvoeren
 5. Creativiteit komt en gaat in cycli: Creativiteit volgt een eigen ritme met periode van intense activiteit en periodes van stilte. Net als de seizoenen is iedere fase van het creatieve proces noodzakelijk en kan niet worden overgeslagen.
 6. Voedsel voor de ziel: Het is belangrijk om regelmatig de bron van inspiratie te vernieuwen en en te voeden om te zorgen dat die niet opdroogt. Inkeren om daarna weer naar buiten te kunnen komen, net als het weg van het labyrint.
 7. Ruimte om te creëren: De juiste omgeving is een must om creativiteit te laten stromen. Hoe die ruimte er uit ziet is voor iedereen anders. Voor mij is dat mijn werkruimte waar er voldoende licht en ruimte is om mij vrij te kunnen bewegen.
 8. Putten uit eigen bron: Creativiteit gaat over menselijke expressie en een diepe vorm van communicatie. Je kunt niet geven wat je niet hebt, en je kunt iemand alleen zover meenemen als jezelf bent geweest.
 9. Boven en beneden, hoog en laag: Een gevoelige ziel is de bron van briljante creatie, maar kan tevens de bron van lijden zijn.
 10. Geloven is jezelf blijft een uitdaging: Vergelijken met anderen kan een bron van frustratie zijn. In creatieve therapie leer ik mijn studenten als eerste af om te vergelijken. Alles is precies goed.
 11. Volg je intuitie: Hoewel de wetenschap niet creativiteit maar moeilijk kan verklaren, weet iedereen die ooit een creatief proces heeft doorlopen (op welk gebied dan ook) hoe hun creatieve proces moet verlopen. Dat valt niet te begrijpen, dat kun je alleen ervaren.
 12. Het leven is een mysterie: Creatieven blijven het leven of ze nu 8 of 80 zijn als een avontuur zien. Er valt altijd weer iets te ontdekken.