Wees een verbaasde kabouter in creatieve therapie en coaching

Ken je dat? Je bent creatief aan het werk met een cliënt of een groep en je wordt geraakt door een tekening of boetseerwerk. In je enthousiasme maak je hier een opmerking over. Maar de maker van het werkstuk herkent zich niet in wat je zegt of kijkt je vragend aan. Wat kan helpen om hier minder snel in te schieten? Laat je leiden door de tips van de verbaasde kabouter.

Creatieve therapie

In mijn werk als trainer van de nascholing creatieve therapie bij De Broedplaats voor psychosynthese kom ik vaak tegen dat (aankomende) begeleiders hun eigen ideeën en meningen plakken op het werk van hun cliënt. Zij interpreteren wat ze zien en geven dit terug aan de cliënt, al dan niet in de vorm van een vraag. Met de beste intenties willen zij delen waar bijvoorbeeld de oplossing op de vraag van de cliënt terug te vinden is in het creatieve werk.

Interpreteren gaat snel bij creatieve werkstukken. Ik als therapeut en trainer denk, voel en ervaar van alles bij een werkstuk van mijn cliënten en cursisten. Die informatie kan ik gebruiken tijdens de therapie en trainingen, maar de uitdaging blijft om niet mijn eigen oordelen, geraaktheid en aannames te plakken op het werk van de ander. Die zeggen meer over mij dan over de ander en zijn vaak niet echt relevant op dat moment. Hoe zorg je er nu voor dat je uit je eigen verhaal blijft?

Tips voor coaches die met creativiteit werken

Denk en handel als een verbaasde kabouter!
Hoe? Benader alles wat je hoort en ziet als iets nieuws.

Wat levert dit je op:

  • Mensen stellen zich veel sneller open.
    Door jouw open houding voelen mensen zich eerder gehoord en serieus genomen. Dit helpt mensen zich sneller veilig te voelen bij jouw begeleiding. Je komt zo sneller meer te weten.
  • Je maakt makkelijker verbinding
    Je bent met heel je aandacht bij de ander, richt je op het werk wat voor je ligt of staat. Door deze focus ben en blijf je gemakkelijker in verbinding met de ander. Je ontdekt ook eerder nieuwe dingen!
  • De communicatie verbetert
    Als verbaasde kabouter schiet je minder snel in je eigen oordelen en meningen. Je vult minder in voor de ander waardoor je beter op elkaar raakt afgestemd.
  • Je komt meer in de flow
    Door je aandacht, focus en open houding ga je stap voor stap samen op ontdekkingsreis.  Alles is nieuw en onbekend.  Je wordt er meer ontspannen van, vrijer en flexibeler. Hierdoor krijgt creativiteit en je intuïtie de ruimte en kan er zomaar een nieuw inzicht ontstaan.

Kortom als je wat vaker in je eigen verbaasde kabouter stapt in je werk als coach, therapeut of trainer word je een ontdekkingsreiziger van de mens! Met deze houding ontdek je van alles en komen jij en je cliënten rijker thuis.

Wil je leren hoe je effectief creatieve werkvormen in je praktijk toepast? Dan is de nascholing Creatieve Therapie iets voor jou. Heb je vragen over of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.