Binnen psychosynthese en creatieve therapie & coaching maken coaches en therapeuten onder andere gebruik van visualisaties als werkvorm voor ontwikkeling en groei. Door actief de verbeelding in te zetten worden de ontwikkelingsdoelen van een cliënt of groep sneller behaald dan alleen met praten. Nieuwsgierig hoe dit werkt? Probeer de visualisatie in deze blog uit en ervaar zelf de kracht van jouw verbeelding.

Werken met de verbeelding

Einstein schreef ooit: “Logica brengt je van A naar B, de verbeelding overal”.  Assagioli, de vader van de psychosynthese, kwam er na uitgebreid onderzoek achter dat beelden een motorelement bevatten. Als je je van iets een beeld vormt, helpt dit beeld je ergens naartoe te werken. Topsporters werken bijvoorbeeld met dit soort verbeelding. Van te voren stellen zij zich tot in detail hun toekomstige prestatie voor. Het brein reageert daarop door verbindingen aan te maken in de hersenen alsof de prestatie nu al plaatsvindt. Zo werkt het ook voor de beelden die je oproept tijdens een visualisatie. 

Probeer het zelf uit

Luister naar de visualisatie en ervaar wat dit met je doet: visualisatie De Koets

Samen delen

De visualisatie eindigt met het verzoek om een schilderij te maken van je koets. Je kunt natuurlijk ook een tekening maken als je dit meer aanspreekt. Het vastleggen van een beeld helpt je om het beeld later makkelijker te herinneren. Heb je een tekening of schilderij gemaakt van je koets? Zou je die dan met ons willen delen? De eerste 3 inzendingen ontvangen van ons een leuk cadeautje.

De kracht van beelden

Misschien heb je het net zelf ervaren, vaak worden er meerdere zintuigen geactiveerd als je een visualisatie doet. De een ziet de koets helder voor zich, de ander hoort geluiden, ruikt de geur van de paarden of voelt de structuur van de koets. Het kan ook zijn dat maar een of twee zintuigen worden ingezet. Dit is voor iedereen anders. Behalve je zintuigen heb je misschien gemerkt dat er allerlei gedachten en gevoelens bij je naar boven kwamen. Het beeld van de koets kan van alles bij je oproepen. Zo werkt het met alle beelden die je tegenkomt in je leven, ze hebben direct invloed op je gedachten, gevoelens en hoe je je lichamelijk voelt.

Zoeken naar balans tussen lichaam, gevoel en verstand

Terug naar het beeld van de koets. In psychosynthese staat de koets symbool voor hoe je op weg bent op je levensreis. Alle onderdelen van de koets hebben betrekking op een ander onderdeel. Bijvoorbeeld de koets staat voor hoe je je lichamelijk voelt, de paarden voor je gevoelens, de koetsier voor je verstand, de teugels voor de wil en de reiziger in de koets voor de ziel (of hoger zelf genoemd in psychosynthese). Als alle onderdelen van jouw koets in harmonie met elkaar functioneren reis je met gemak door het leven.

Smaakt dit naar meer?

Heb je naar aanleiding van de visualisatie een vraag of zou je meer willen ervaren? Misschien is de nascholing Creatieve Therapie wellicht iets voor jou of Creatief meditatiecoach!

Neem gerust contact met mij op voor vrijblijvend advies.