“Ik wil gewoon meer plezier in mijn leven”, zei een cliënt tegen mij maanden geleden. “Weer in contact komen met de vreugde waar als jong volwassene gemakkelijk bij kon”. Dit was de start van een ontdekkingsreis naar wat hem vreugde en plezier gaf en hoe hij hier weer contact mee kon maken. Meer plezier werkt aanstekelijk en de zoektocht van mijn cliënt bracht mij op het idee om de jaarlijkse inspiratiedag creatieve therapie dit jaar ook hierover te laten gaan. Want wat is er nou mooier dan je plezier en vreugde met anderen te delen en zo te vermenigvuldigen.

Inspiratiedag creatieve therapie

Eind november kwam ik samen met een groep mannen en vrouwen bij elkaar om met behulp van een aantal creatieve en kunstzinnige werkvormen te ontdekken wat ons blij maakte of vreugde gaf. Wat iemand plezier geeft is heel persoonlijk en voor iedereen anders. Voor de een is dat bijvoorbeeld alleen wandelen in het bos, voor de ander samen met anderen koken en weer iemand anders maakt graag muziek. Dit zijn maar een paar voorbeelden.

Meer plezier, wie wil dat nou niet?

Mensen die plezier hebben in het leven, hebben vaak meer energie en lijken bij tegenslag hun positieve houding te bewaren. Het is niet zo dat “blije” mensen geen tegenslag of verdriet kennen, ze lijken er minder door geraakt te worden. Ze zien het glas als half vol en niet half leeg. Ze hebben vaak een twinkeling in hun ogen. Zou je dat ook vaker willen? Meer plezier in je leven, wat vaker blij willen zijn?

Ontdek je innerlijke blije ei

Dat kan. Roberto Assagioli, de bedenker van psychosynthese, zegt dat je vreugde en plezier net als andere kwaliteiten kunt laten groeien en ontwikkelen. Vreugde en plezier zijn er eigenlijk altijd al, we zitten ons zelf vaak in de weg om dit te kunnen ervaren. Om je op weg te helpen om een blijer ei te worden nodig ik je uit om de komende 20 dagen bewust aandacht aan vreugde en plezier in je leven te schenken met behulp van de Vreugde thermometer. Dit kunnen grote dingen zijn, maar ook klein. Ik kan heel gelukkig worden van een cappuchino in mijn rode stippen beker of zien hoe licht schaduwen op de muur maken. Voor mij zijn dit kleine geluksmomenten, die mijn hele dag goed kunnen maken. Hou ook bij waar je blij van wordt. Wie weet, voel jij je straks ook een blij ei.

Download de Vreugde thermometer en ga direct aan de slag.

Laat je me weten of je meer plezier hebt ervaren?

Meer creativiteit in je werk en leven?

Misschien is Creatieve therapie wel iets voor jou of de creatieve cursus Seizoenen van het leven. Of wil je creatief aan de slag met een persoonlijke vraag, ga dan mee met de Spanjereis. Kijk op de website voor meer informatie.