Een boom die soepel meebeweegt op de wind zal niet gemakkelijk breken. Een boom zal niet als er een wind opsteekt, naar de wind toebuigen of zich schrap zetten. Een boom accepteert dat er een kracht is waartegen op dat moment niet veel te doen valt. Eigenlijk wil de boom gewoon rechtop staan maar dat kan later misschien wel weer. Voor nu is het beter om mee te bewegen. Meebewegen, soms gaat het makkelijk en soms helemaal niet. Dit observeren tijdens je creatieve meditatie is waar het om gaat. Beweeg ik vandaag mee of niet?

Meebewegen of niet

Net als bomen komen wij ook krachten tegen waar we het soms mee eens zijn en soms niet. Neem bijvoorbeeld corona. De regering neemt maatregelen om het virus in te dammen. Daar kan ik het mee eens zijn of niet. Als ik het eens ben met de maatregelen dan is het voor mij makkelijk om te accepteren dat het is wat het is. Maar als ik er niet mee eens ben – om wat voor reden dan ook –  dan is het stuk lastiger om me aan de maatregelen te houden. Je gaat dan bij wijze van spreken tegen de wind in hangen. Je verandert er niets mee, behalve dat je energie verspilt die je beter ergens anders had kunnen inzetten.

Creatief mediteren = meebewegen

Eigenlijk is creatief mediteren een oefening in leren meebewegen. Je accepteert wat er hier en nu is en dat wat je niet kunt beinvloeden (die kriebel in je linkerteen bijvoorbeeld). Niet altijd even makkelijk, dat geef ik direct toe. De mug vanmorgen tijdens mijn meditatie heeft van alles bij mij losgemaakt. Door toch mijn meditatie vol te houden en terug te gaan naar mijn focuspunt kreeg ik daardoor ook de mogelijkheid om te voelen en ervaren wat een simpele mug aan gedachten, gevoelens en lichamelijke reacties bij mij teweeg brengt. Het gaf mij weer eens inzicht in hoe mijn verhouding ten opzichte van de mug is en hoe ik hierop reageer. Een moment van reflectie en inzicht in mijzelf die ik niet had gehad als ik was gestopt en de mug uit mijn kamer had gezet. Natuurlijk, een deel van mij had graag gezien dat ik had gedacht, he een mug, en dan ontspannen terug naar mijn focuspunt en accepteren dat de mug mij dan wel of niet steekt. Dat lukte vanmorgen dus niet J. En dat is dus wat er ook is. Creatief mediteren is niet altijd ontspannen en stil. Wel altijd leerzaam over wat er in mijzelf speelt. En die blik naar binnen is waar het om gaat wat mij betreft.

Creatief mediteren is een oefening zoals mijn zenleraar 25 jaar geleden al zei. En oefeningen kunnen en mogen mislukken. Want van wat er niet goed gaat, daar leer je het meeste zei hij dan met een grote glimlach. Hij had gelijk . Dus morgenochtend pak ik mijn pen en potloden en zal ik opnieuw oefenen. Meebewegen met wat is, terug naar mijn focus, mezelf verliezen in gedachten, gevoelens en herinneringen en weer terug naar de focus. Steeds weer, iedere dag opnieuw.