Ieder leven is een verhaal, een reis die bestaat uit verschillende stappen. Joseph Campbell destilleerde uit alle grote klassieke verhalen, mythen en sprookjes het model van de Reis van de Held. De Reis helpt om je te realiseren wat je ten diepste wilt en wijst de weg naar een zinvolle bestemming. Het is een universeel verhaal, dat tegelijkertijd diep persoonlijk is. Door op verhaal te komen, je eigen verhaal te erkennen, te uiten en te ordenen kun je weer plannen maken voor de volgende stap op jouw levenreis.

Hoe wil jij je verhaal vertellen?

Van jongs af aan ben ik gefascineerd door verhalen. Dat begon met de verhalen die mijn opa en oma op zondagochtend aan onze eettafel vertelde. Verhalen van een tijd dat ik er nog niet was, van hun ervaringen tijdens de tweede wereldoorlog, van mensen die hun leven gaven op weg naar een bestemming, van succes en falen, mensen die in hun verhaal binnen liepen en soms er ook weer uit. Hele werelden gingen aan mij voorbij. Door te luisteren en mee te bewegen in het verhaal, was het net of ik op zoek ging naar een mysterieuze bron van waaruit alle verhalen opborrelen. Toen ik mijn creatieve therapie praktijk startte in 2004 wist ik meteen dat ik in de naam van mijn praktijk iets met verhalen wilde. Dat werd Moolelo. Hawaiaans voor het verhaal wat je tot hier heeft gebracht. Dit verhaal kun niet alleen vertellen met woorden, maar ook met beeld, dans, muziek, schilderend… Juist de unieke uitingsvorm van ieders verhaal, daar gaat het mij om. Vertel jouw verhaal op de manier die jou past. Dan kom je bij de bron van waar het werkelijk om gaat.

Creatieve therapie en creatief mediteren

Ik heb in de afgelopen jaren veel trainingen en cursussen gegeven waarin ik de stappen van De Reis van de Held als routekaart gebruikte om mensen hun eigen verhaal te laten vertellen. Steeds weer zag ik hoe krachtig dit model is. De laatste paar jaar is dit bij mij wat op de achtergrond geraakt. Nu komt de Reis van de Held op diverse manieren mijn leven weer binnengewandeld, klopt op mijn deur en roept op om weer samen te reizen. Letterlijk door Kampvuur wat ik vanuit De Broedplaats samen met o.a.  Yolande van Wijk organiseer die dit thema in zich draagt. En ook roept het op om anderen weer te begeleiden in het vertellen van het eigen verhaal. De praktijk stond op een laag pitje de afgelopen maanden, maar ik merk dat ik uitkijk om creatieve therapie en creatief mediteren weer in de wereld te brengen. Tijd voor nieuwe verhalen.

Ga je mee op reis?

Weet je waar jij zit in je verhaal en wat de volgende stap zou kunnen samen. Laten we samen gaan reizen, dan komen we er vanzelf achter. Meer weten, neem gerust contact op.