Hoe mediteer jij, met je ogen open, gesloten of geloken (half dicht). De manier waarop je mediteert kan een grote impact hebben op je ervaring. Of je nu kiest voor mediteren met open ogen, gesloten ogen of geloken ogen, ze bieden elk unieke inzichten en voordelen. In dit blog verken ik de verschillende manieren en hoe ze kunnen helpen om zowel je aandacht op de buitenwereld als op de binnenwereld te richten. Probeer ze eens uit en ervaar zelf wat werkt voor jou.

Gesloten ogen: een reis naar binnen

Wanneer je mediteert met gesloten ogen, trek je je terug in je eigen binnenwereld. Je richt je ogen naar binnen in plaats van naar buiten. Door je ogen te sluiten kun je je beter concentreren op je ademhaling, lichaamssensaties en opkomende gedachten. Door je ogen te sluiten, sluit je externe prikkels buiten en creëer je een ruimte om intiem te zijn met jezelf. Voor mij persoonlijk helpt mediteren met ogen dicht om sneller in mijn meditatie te landen.

Open ogen: verbinding met de buitenwereld

Mediteren met je ogen open geeft je de kans om je bewustzijn te verbinden met de wereld om je heen. Op deze manier observeer je wat er gebeurt in je omgeving, zonder je daar door te laten afleiden. Je kunt de kleuren, geluiden en geuren om je heen waarnemen en hierdoor ervaar je verbondenheid met de natuur en andere mensen. Door je ogen open te houden, blijf je geaard in de realiteit en kun je de schoonheid van het leven waarderen. Het is een manier om aanwezig te zijn in het moment en om het leven in al zijn facetten te omarmen. Als ik mediteer in de natuur heb ik vaak mijn ogen open. Het gaat dan om bewust te kijken voor mij, werkelijk aanwezig te zijn bij wat ik zie. Vaak schrijf ik daarna een haiku om die ervaring woorden te geven.

Geloken ogen: de middenweg

Een interessante variant is mediteren met geloken ogen, waarbij je je ogen half sluit. Je kijkt als het ware door je oogwimpers heen, naar een punt voor je. Dit biedt een brug tussen de twee vorige manieren van kijken. Je ervaart de rust van jouw binnenwereld , terwijl je toch een zekere connectie met de buitenwereld behoudt. Met geloken ogen registreer je de geluiden en bewegingen om je heen, maar minder intens. Met geloken ogen mediteren combineer je als het ware de voordelen van beide werelden: de introspectie van de gesloten ogen en de mindfulness van met open ogen mediteren. Als ik de Zazen meditatie beoefen, dan geef ik de voorkeur aan deze vorm.

Experimenteer

Of je nu mediteert met open, gesloten of geloken ogen, iedere manier heeft zijn eigen waarde en kan per keer verschillen. Experimenteer er eens mee als je gaat mediteren en ontdek wat het met jou doet.

En als je behoefte hebt om samen met anderen te mediteren, Doe mee met de meditatiecursus!