Mijn moeder heeft keelkanker. Hoewel de kans op herstel groot is, is de weg daarna toe bezaaid met allerlei uitdagingen en ongemakken. Niet alleen voor haar. Want laat ik duidelijk zijn: degene die ziek is, heeft het niet makkelijk. Daar wil ik niets aan af doen. Maar als mantelzorger merk ik dat er naast staan zo zijn eigen uitdagingen heeft. Behalve praktische zaken, heb ik ook mijn gedachten, gevoelens en emoties waar ik aandacht aan te besteden heb. Want als ik niet voor mijzelf zorg, dan kan ik ook niet zorgen voor haar. Gelukkig heb ik een aantal goede vrienden, vriendinnen en collega’s waar ik bij terecht kan. Maar die zijn niet altijd beschikbaar. Voor die momenten dat er niemand is waar ik mijn verhaal kwijt kan, is er gelukkig een andere manier om aandacht te besteden aan wat er in mij speelt: creatieve expressie in de vorm van schrijven.

 

De afgelopen maanden merk ik dat uit een breed scala van creatieve expressie mogelijkheden schrijven mij het meest helpt om uiting te geven aan mijn eigen gevoelens van onmacht, verwarring, humor, verdriet, boosheid en verwondering. Om er maar een paar te noemen. Ik heb er voor gekozen om rondelen te schrijven. Een dichtvorm van 8 regels met een aantal herhalingen er in. Deze structuur geeft me houvast en een kader waarin ik vrij dat wat er op dit moment in mij speelt de ruimte kan geven. Waar ik ook ben: thuis, in het ziekenhuis, onderweg. In die 8 regels maak ik ruimte voor wat er is, zodat ik daarna er weer kan zijn voor de anderen.

 

Tijdens het terugkomweekend Creatief mediteren gaf ik dit bovenstaande voorbeeld ter illustratie dat het volume van een creatieve meditatie niet altijd groot hoeft te zijn om effect te hebben. Dat juist de beperkte oefening mij op dit moment bij de kern brengt van wat er speelt. Zonder dat ik me extra druk opleg om iets groots te maken. Dat juist als er veel in je leven gebeurt een kleine dagelijkse oefening je net zoveel kan brengen dan bijvoorbeeld veel pagina’s te schrijven. Door mijzelf niet extra druk op te leggen om een groots creatief project te willen starten rondom de ziekte van mijn moeder, ik ruimte maak voor wat ik nodig heb. En dat is aandacht voor wat er in mij speelt, op zo’n manier dat ik het volhou en de oefening ook kan doen op plekken die minder vanzelfsprekend lijken om te schrijven. Dit zorgt voor mij op dit moment in mijn leven voor de juiste balans tussen zorgen voor mezelf en voor de ander.

 

Benieuwd wat het schrijven van rondelen jou kan brengen? De afgelopen maanden hebben mij geïnspireerd om nog beter voor mijzelf te zorgen. Om mijzelf met meer liefde voor mijzelf te omringen. Hieruit is de eenmalige thuiscursus “Liefde voor jezelf” ontstaan. Een korte thuiscursus waarin je tijdens de 12 heilige nachten van het jaar (van 25 december t/m 6 januari) je door te tekenen en het schrijven van rondelen aandacht besteed aan meer liefde voor jezelf. Want daar begint het toch mee. Als je lief kunt zijn voor jezelf, dan heb je ook meer liefde voor de ander. De opbrengsten van deze thuiscursus geef ik aan een goed doel. Welke weet ik op dit nog niet precies, dus suggesties zijn welkom.

 

Meer weten? Kijk op http://www.moolelo.nl/12nachten