Staat jouw agenda ook bol van de afspraken? Krijg je het er soms benauwd van, terwijl de afspraken je ook voldoening geven? Zou het niet mooi zijn als je een gevulde agenda zou hebben, maar niet een gevoel van druk of haast. Ik laat me hierbij steeds vaker inspireren door het kloosterleven. Een plek waar de dag is vol gepland, maar altijd tijd is.

Ik kom regelmatig in een klooster. Om in stilte te kunnen zijn, te schrijven, te mijmeren en te bezinnen. Elke keer ben ik weer verbaasd hoeveel tijd ik heb om te schrijven, terwijl ik wel het ritme van het klooster volg. Terwijl de bel aangeeft dat iets gaat beginnen of eindigen (een dienst, tijd om te mediteren, tijd om te schrijven), voel ik me altijd heerlijk ontspannen en krijg ik vaak ook veel werk gedaan. Thuis lukt me dat soms lastiger. Wat neem ik uit het klooster mee als tips om thuis zelf mee aan de slag te gaan? Je vind je hieronder.

Tip 1: Neem ontspanning even serieus als ontspanning
Als in- en ontspanning in balans zijn, functioneer je beter. We maken vaak wel tijd vrij voor iets wat moet, maar ruim je ook voldoende tijd in je agenda in om te ontspannen? Begin op tijd met werken, maar stop ook op tijd is de les die ik meeneem uit het klooster. Plan in je agenda tijd om te ontspannen en hou je aan je eigen afspraken.

Tip 2: Richt je op wat je doet, niet op het afhebben
Nog even snel iets afmaken omdat de deadline op de deur klopt. Of toch nog even snel dat telefoontje plegen. Voor je het weet slaat de stress toe. Zelf kloosterlingen kennen haast. Hun tip is om je af en toe te herinneren dat het ook anders kan. Is het echt zo belangrijk om die klant nu terug te bellen of die mail te beantwoorden? Vraag je eens af wat echt haast heeft en wat kan wel even wachten. Ik vind dit zelf soms nog wel een uitdaging.

Tip 3:  Oefenen, oefenen, oefenen
De eerste keer dat ik mijn wens om meer balans in werken en rusten te brengen besprak en ik deze manier van werken ging uitproberen, keek mijn gesprekspartner me wat wazig aan. In 1x helemaal mijn leven te veranderen, dat gaat niet werken. Dat snap ik ook wel. Maar waar te beginnen. Oefenen blijkt de sleutel. Om steeds als het mislukt de volgende dag gewoon weer opnieuw te beginnen. Door te  blijven oefenen (dag inplannen, op tijd beginnen en op tijd te eindigen, tijd voor ontspanning inruimen), vind ik steeds beter een ritme dat mij past. Het voordeel van oefenen voor mij is ook dat falen een optie is. Het kan en mag fout gaan. Dat is niet erg. Morgen is een nieuwe dag, met nieuwe mogelijkheden.

Tip 4: Zoek een maatje
Iets nieuws in je leven brengen gaat altijd makkelijker als je dat samen doet. Zoek iemand waarmee je dit samen kunt doen. Of iemand die je steunt. Mediteren helpt ook, zo sta je iedere dag even stil bij wat er speelt en word je je bewust van waar je bent.

Probeer het zelf ook eens! Een steuntje in de rug nodig? Neem dan contact met mij op.

 

Wil je ook leren om meer in balans te komen? Volg dan de online cursus Ontdek jezelf.