Misschien verwacht je nu wel een blog over het maken van collages, maar daar gaat deze blog niet over. Nou ja, een beetje. Ik deel in deze blog mijn brainstorm om tot een artikel te komen over het plakken van etiketten. Wie weet inspireert het jou als je de volgende keer een nieuw project start.

De creatieve stroom op gang brengen

Ik ben gevraagd om een artikel te schrijven over etiketteren. Het plakken van etiketten als bijvoorbeeld slim, leuk, probleemgeval, etc. Verzin het maar. We plakken de hele dag overal etiketten op. Om te komen tot een artikel heb ik vaak eerst de ruimte nodig om alle ideeën die ik heb over een onderwerp er te laten zijn, voordat ik werkelijk een artikel kan schrijven. Het maken van een mindmap helpt mij dan. Ook een collage maken kan een idee geven van de onderwerpen die voor mij aan etiketten hangen. Daarna kan ik dan kiezen welke onderwerpen voor nu van belang zijn en welke ik laat liggen. Schrijven is schrappen zei mijn leraar journalistiek al lang geleden. En om te kunnen schrappen, heb je eerst een ruimte van mogelijkheden nodig.

Er zijn verschillende manieren om je creatieve stroom op gang te brengen. Welke het beste bij jou past, is een kwestie van uitproberen. Misschien schrijf je wat steekwoorden op, of maak je een tekening, praat tegen iemand aan of een combinatie van dit alles. Wat vind jij een fijne manier om te brainstormen? Brainstormen vind ik hierbij wel een passend woord, omdat als alle ideeën er bij mij uitkomen, dat vaak voelt als een storm waar van alles en nog wat wordt aangezogen.

Inspiratie

Dit keer ging het anders. Ik wist het onderwerp voor het artikel, maar had nog niet de tijd om er voor te gaan zitten. Af en toe dacht ik even aan wat het onderwerp mij deed, maar verder deed ik er nog niet veel mee. Tot ik op een morgen wakker werd met de woorden: “lekker plakken, lekker plakken” in mijn hoofd. Hoewel ik nog wel geprobeerd heb om dit te negeren, bleven de woorden steeds weer terugkomen. Ik pakte pen en papier en schreef in een keer een gedicht met daarin de strekking van het artikel wat ik wilde schrijven. Zonder enige moeite stond het daar op papier.

Nieuwsgierig, lees hier het gedicht.

Zo kan het ook gaan met creatieve inspiratie. Het dwarrelt ergens in de lucht en als ik er naar luister en naar handel, ligt het voor het oprapen.

Het artikel zelf wordt nog geschreven en herschreven, maar de inspiratie is er.

Breng je eigen creatieve stroom op gang

Wil je ook meer in contact komen met je creatieve inspiratie, probeer dan eens creatief mediteren. Dit is een krachtig hulpmiddel om te luisteren je creatieve bron en hier woorden/vorm/kleur aan te geven.