komt wel naar buiten met behulp van beelden, vormen en geluiden. Dat maakt het werken met creatieve en expressieve werkvormen zo’n krachtig instrument voor coaches, trainers en therapeuten.

Deze week had ik een afrondende sessie met een client. Deze sessie was uitgesteld vanwege de coronamaatregelen. Achteraf was dit precies wat deze client nodig had, want wat bleek, met de hulpmiddelen die hij had gekregen kon hij zelf verder. De aarzeling of hij het wel alleen kon met mij alleen op de achtergrond was verdwenen. Voor mij als creatief en psychosynthese therapeut is dit waar het voor mij om gaat. Mensen weer in hun eigen creatieve kracht zetten, als dat lukt dan voel ik me iedere keer weer intens dankbaar.

Traumaverwerking en ptss

Het werken met creatieve werkvormen kan voor vele vraagstukken worden ingezet. In dit traject ging het om een man die na een zwaar verkeersongeval bleef worstelen met gevoelens van angst en onmacht. Daarbij kon hij zich nauwelijks concentreren en sliep slecht. Toen hij bij mij de eerste keer kwam, durfde hij de auto niet meer in. Wat best lastig is als taxichauffeur. Meer dan een jaar na het ongeval riep elke fietser die voorbij reed angst bij hem op, zo erg dat hij met een grote boog om zijn eigen taxi heen liep. Schijnbaar zonder aanleiding bleef de angstreactie terugkomen. Ook had hij last van pijn in armen en benen die geen duidelijke reden hadden. De diagnose ptss die hij had gekregen maakte het er voor hem niet makkelijker te praten over wat er was gebeurd.

Na een traject bij een psycholoog kwam hij via via bij mij terecht. Als creatief therapeut staat bij mij niet het praten centraal,  maar het handelen en het ervaren. Door verschillende oefeningen en werkvormen kon hij stap voor stap weer bij zijn basisveiligheid komen. Hij leerde signalen herkennen wanneer het onveilige gevoel opkwam, wat dat deed met hem en hoe hij daar op kon reageren. Ook hebben we met behulp van fotografie en boetseren terug gekeken naar het verkeersongeval en wat dit met hem had gedaan. Door in een veilige omgeving uiting te geven aan zijn gevoelens, gedachten en de reactie van zijn lichaam rondom zijn trauma en de gevolgen ervan nam de druk die het had op zijn dagelijks leven en zijn gezin steeds meer af. In latere sessies bleek muziek en vooral drummen de ingang te zijn om aan zijn gevoelens van angst en onmacht uiting te geven. Zo werd hij weer de dirigent van zijn eigen leven.

Creativiteit werkt, wil je dat ook leren?

Wil je ook mensen begeleiden op creatieve wijze en ben je op zoek naar handvatten en tools, dan is Creatieve therapie wellicht de training voor jou. Dit kan zowel in een groep als individueel. De groep start begin september weer. Heb je vragen, stel ze gerust.