We kennen het allemaal wel, het yin-yang symbool. Dit eeuwenoude symbool brengt het evenwicht van tegengestelden in beeld. In het witte vlak zit een stukje zwart en in het zwarte vlak zit een stukje wit. De twee kanten zijn in elkaar verweven en hierdoor in balans. Dit evenwicht kom je ook tegen in creatief mediteren.

Het een kan niet zonder het andere

Net als in het yin-yang-symbool heb je waarschijnlijk het volgende ook gemerkt als je gaat mediteren. Als je je gedachten of gevoelens onderzoekt komt je lichaam direct in actie en andersom. Ze beïnvloeden elkaar en kunnen daarom niet als aparte delen worden gezien. Zo ook als je bewust op ontdekking gaat, dan komt daar direct het onderbewuste ook in mee. Dat wat gescheiden van elkaar lijkt of tegengesteld aan elkaar, is juist ten diepste met elkaar verbonden.

Verschillende vormen van meditatie

Er zijn veel verschillende meditatievormen. Als deze meditaties kun je grofweg indelen in yin (passief) en yang (actief). Dat wil zeggen dat degene die mediteert spant zich ofwel in door zich op een punt of thema te concentreren. Denk bijvoorbeeld aan een mantra, woord of voorwerp. Of passief wacht op wat er komt, als in niet-doen. Binnen de psychosynthese ook wel reflectief (yang) en receptief (yin) genoemd. Sommige meditaties zijn bedoeld om alle gedachten uit je geest te bannen, terwijl anderen juist proberen de geest te vullen met een speciaal uitgekozen onderwerp. Anders gezegd, soms concentreer je je op een onderwerp en een andere keer maak je je geest leeg.

Creatief mediteren is zowel yin als yang

Bij creatief mediteren komen yin en yang bij elkaar. Yang door bewust te bewegen met je handen te bewegen en yin door het laten ontstaan van een beeld of vorm zonder daar iets van te willen maken. Je verbindt zo de handeling (de creatieve oefening) en het luisteren naar het stil gefluister binnenin je.  Zo worden creatieve werkvormen als tekenen, schilderen, boetseren, schrijven of fotograferen een verdiepende en inzichtgevende meditatie. Door steeds de creatieve meditatie oefening te herhalen ontstaat er evenwicht en harmonie in jezelf.

Probeer het zelf

Wil je zelf creatief gaan mediteren of dit in je praktijk als coach, therapeut of trainer gaan gebruiken? Doe dan mee met de 5 daagse training Creatief Mediteren, ontdek de creatief meditatiecoach in jezelf.