Creatief Bosbaden

Sinds corona is wandelen hot. Behalve wandelen ontdekken steeds meer mensen het bosbaden. In 2017 maakte ik voor het eerst kennis hiermee en kwam er achter dat ik het bosbaden (vertaald van het Japanse woord Shinrin-yoku) al inzette bij het creatief mediteren. Door mijn passie voor bomen te combineren met creatief mediteren, kwam ik tot eenzelfde soort oefening. Veel overeenkomsten en toch een beetje anders. Ik ben blij dat het bosbaden zijn weg vindt in Nederland. Ik geef daar graag mijn creatieve bijdrage aan.

Bij bosbaden draait het om de kunst en de beoefening van je verbinden met de natuur via je zintuigen. Het gaat om vertragen, ontspannen en jouw verbinding met de natuur ervaren op zo’n manier dat het zelfhelend vermogen van je lichaam en geest wordt geactiveerd. Dit helpt om stress en burn-out klachten te verminderen. Bij creatief mediteren doen je dit ook, alleen komt daar dan nog een creatieve component bij.

Er zijn diverse wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de effecten van bosbaden. Steeds ontdekte de onderzoekers dat tijd doorbrengen in de natuur goed voor je is. Het brengt je stressniveau omlaag, geeft je immuunsysteem een boost, je slaapt beter, je focus en humeur verbeteren en het geeft je meer energie en flexibiliteit. Ook geeft je het een gevoel van minder alleen te zijn, verbonden te zijn met iets groters.

Bosbaden in de praktijk

Bijna 3 jaar geleden organiseerde ik met een vrijwilligersorganisatie in Best een aantal dagen om jongeren uit hun isolement te halen door middel van creatief bosbaden. Letterlijk en figuurlijk heb ik ze het bos in gestuurd en daar zijn mooie vriendschappen uit ontstaan. Door buiten te zijn, ze te laten verbinden met de natuur en met elkaar kon er op een ontspannen manier contact ontstaan. Later ben ik dit ook met teams van bedrijven gaan doen wat ook bijzondere mooie inzichten en resultaten opleverden.

Het succes van creatief bosbaden

Wat maakte het creatief bosbaden tot een succes. Waarschijnlijk omdat de oefening laagdrempelig is. Iedereen kan het en je hebt er niet veel voor nodig. Een park of straat met een paar bomen is al genoeg, potloden, pen en papier, een paar aanwijzingen en dan kun je al op weg. De afgelopen maanden toen we weer meer thuis zaten, was het creatief bosbaden voor mij een ware verademing. Gewoon in het parkje bij mij in de buurt. Het geeft mij iedere keer weer een boost aan energie.

Wil je ook creatief bosbaden, zo kun je op weg

Zorg dat je minimaal een uur tijd vrijmaakt. Zet het geluid van je telefoon uit en ga naar buiten. Ga naar een plek waar je je prettig voelt en loop langzaam.  Hou een route in gedachten, maar voel je vooral vrij om van de route af te wijken als een ander pad je aanspreekt. Wees aanwezig!  Sta eens stil bij een boom of een plek die je aanspreekt. Zet dan al je zintuigen open enervaar wat er te zien, te horen, te ruiken, te voelen en te proeven is. Haal een paar keer bewust diep adem. Als je dit een tijdje gedaan hebt, teken dan een symbool van je ervaring of schrijf iets op. Laat je verrassen wat er naar boven komt.

Samen creatief bosbaden

Samen creatief bosbaden kan een verdieping geven aan je ervaring en helpt je om op een natuurlijke manier te reflecteren op vragen die spelen in je leven of werk. Ik loop graag een stukje met je mee. Wil je hier meer van weten, neem dan gerust contact met me op.

Tijdens de training Creatief Mediteren maak je uitgebreider kennis met creatief bosbaden. Lijkt het je interessant? Op de website tref je meer informatie aan over deze training.