In juni deed ik mee aan een workshop over persoonlijke mythologie en astrologie van Jaap Buijs. Tussen de tweede en derde dag schreef ik een sprookje. Dit hoorde niet bij de training, maar mijn pen schreeuwde om het op te schrijven. Dit had ik lang niet meer gedaan. Bij het teruglezen las ik  ene inzicht na het andere. Jarenlang heb ik (schrijf)trainingen gegeven waarin sprookjes, mythen en legenden een ingang waren tot inzicht in jezelf. Ineens staat de kracht van sprookjes, mythen en legendes weer helder bij mij in beeld en voel ik mijn passie voor de combinatie sprookjes en creatieve expressie weer volop branden in mijn hart. En jij? Ken jij deze kracht al?

Sprookjes, mythen en verhalen, is er verschil?

Hoewel ik sprookjes, mythen en legenden in mijn trainingen en workshops door elkaar gebruik en ze inzet om op een andere manier te kijken naar je eigen ontwikkeling, is er wel een verschil in waar de verhalen vandaan komen. Sprookjes zijn volksvertellingen met een goede afloop die over gewone mensen gaan in fantastische situaties, worstelend met basale menselijke dilemma’s. Het zijn verhalen die door de eeuwen heen mondeling zijn doorgegeven totdat de gebroeders Grimm ze hebben verzameld en opgeschreven. Doordat de verhalen eerst mondelinge werden doorgegeven zijn de persoonlijke en vaak ook de culturele elementen grotendeels uitgewist en bleef alleen het drama en de universele betekenis over. Waarschijnlijk is dit de reden waarom sprookjes over de hele wereld verrassend hetzelfde zijn. Dan heb je ook nog sprookjes van individuele auteurs, denk maar aan Harry Potter of de verhalen van Toon Tellegen. Deze sprookjes weerspiegelen vaak de psychologie van de auteur, en minder van de mens in het algemeen. Mythen en legenden doen weer meer een beroep op geloof. Wat we nu mythen noemen waren destijds religieuze openbaringen en legenden historische waarheden.

Onafhankelijk waar de verhalen vandaan komen, prikkelen ze allemaal de verbeelding. En ze prikkelen niet alleen, door dieper naar een sprookje te luisteren, hierin mee te bewegen door bijvoorbeeld creatieve oefeningen, zetten ze je ook in beweging.

Jeugd en ouderdomssprookjes

In mijn boekenkast staan sprookjes, mythen en legenden van over de hele wereld. Geen vakantie was compleet zonder een bezoek aan een boekenwinkel op zoek naar de plaatselijke sprookjes en legenden. Wat mij gaandeweg opviel is dat er een verschil is tussen sprookjes voor de jeugd en voor de ouderen. Logisch eigenlijk want je hebt andere ontwikkelingen door te maken in je jeugd (denk maar aan de held) dan als je ouder bent. Door hier rekening mee te houden tijdens je training, therapie of coaching kun je sprookjes, mythen en legenden een boost aan wat je wilt aanreiken.

Het einde wordt het begin

Het einde van de 2 daagse training bleek zoals dat in sprookjes ook vaak is, voor mij een nieuw begin. Het is terug naar iets wat ik kende, maar rijker en verdiept. Hetzelfde en toch helemaal anders. Hoe? Ik laat het als in een sprookje ontvouwen en als je wilt, hou ik je op de hoogte.

.