Van de vele meditatievormen die er zijn, waarom zou je creatief gaan mediteren? Hieronder geef ik je de 7 belangrijkste redenen waarom juist creatief mediteren de weg is om te gaan.

 

  1. Verschillende wegen Er zijn verschillende manier om creatief te mediteren. Bijvoorbeeld schrijven, fotograferen, inktschilderingen (sumi-e), boetseren, tekenen, schilderen, muziek, dans en beeldhouwen. Er is dus altijd een creatieve oefening die bij je past. En heb je na een tijd genoeg van een werkvorm, dan kun je die eenvoudig wijzigen. Je hoeft dus niet steeds dezelfde oefening te doen. Je mag en kan variëren. Het gebruik van verschillende materialen maakt dat je de creatieve meditatie kan aansluiten bij de wensen van je cliënten of van het doel wat je wenst te bereiken.
  2. Eenvoudig te leren Creatief mediteren is niet moeilijk om te leren. In slechts 20 minuten heb je de basis in de vingers en zul je al snel positieve resultaten zien. De kracht van creatief mediteren zit juist in de eenvoud. En tegelijkertijd is die eenvoud vaak ook de uitdaging.
  3. Het kan overal en altijd Creatief mediteren kan overal. Je hebt geen speciale spullen nodig. Pen, papier en krijtjes brengen je al heel ver. Je kunt het zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Vooral in het begin kunnen te mooie materialen juist een struikelblok zijn om te beginnen.
  4. Goed voor je gezondheid Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat meditatie goed is voor je gezondheid. De meest genoemde voordelen zijn: vermindert stress, beter slapen, lagere bloeddruk, emotioneel meer in balans, concentratie en geheugen verbeteren, immuunsysteem versterkt, minder angstig, verlicht depressieve klachten en je voelt je gelukkiger. Wie wil dat nou niet.
  5. Je kunt het makkelijk inpassen in je huidige behandelingen Creatief mediteren kun je op zichzelf gebruiken, maar is juist ook heel geschikt als aanvulling in je werk als coach, therapeut of trainer. Bijvoorbeeld als huiswerkopdracht, reflectie oefening, ontspanningsoefening, start of einde van een sessie, energizer tijdens een training. Om er maar een paar te noemen.
  6. Creatief mediteren sluit aan bij de Westerse mens Wij westerlingen zijn niet zo gewend aan stil zitten. Dat maakt het vaak voor veel mensen lastiger om te beginnen met mediteren en het vol te houden. Door creativiteit toe te voegen aan de meditatie, gebruik je je handen om tot dezelfde meditatieve staat te komen als wanneer je bijvoorbeeld zit op een kussen zoals bij zazen. Door het meer dynamische karakter van creatief mediteren sluit het vaak gemakkelijker aan bij jou en je cliënten.
  7. Je creativiteit verbetert Als je regelmatig creatief mediteert verbetert niet alleen je gezondheid en je humeur, je vergroot ook nog eens je creatieve vaardigheden. Je zult zien dat het steeds makkelijker (en vaak ook beter) gaat. Niet omdat dat het doel is, maar juist omdat je het doel loslaat tijdens de creatieve meditatie. Doordat je steeds weer je creatieve oefening herhaalt, oefen je je hierin en wordt je er vanzelf beter in.

Ervaar het zelf, start met de gratis online cursus Creatief Mediteren

 

Lezen over wat goede redenen zijn, is natuurlijk iets anders dan het zelf ervaren. Nieuwsgierig? Schrijf je in voor de 7 daagse online cursus Start met Creatief mediteren en ervaar zelf wat het voor je kan doen.