Creatief Mediteren

Een unieke methode gebaseerd op creatieve therapie, de dieptepsychologie van Assagioli (psychosynthese) en de Dharmakunsten en meditatie uit het Zenboeddhisme

Ben jij een coach, therapeut of trainer die zoekt naar een beproefde methode om mensen in beweging te krijgen. Vallen je gesprekken of trainingen soms stil omdat cliënten/deelnemers de woorden niet kunnen vinden voor wat ze ervaren. Heb je behoefte aan een methode die je direct in je praktijk kunt toepassen en geen creatieve vaardigheden verwacht. Wil je kennismaken met een creatieve manier van mediteren? Een eigen meditatiegroep starten of je ontwikkelen tot creatief meditatiecoach? Dan is deze training voor jou.

Tijdens de training komen creatieve expressie en meditatie samen. Hierdoor ontstaat een krachtige methode voor persoonlijke ontwikkeling, training, coaching en therapie. Het helpt om jezelf en je cliënten/cursisten op eenvoudige, speelse en doeltreffende wijze meer rust, balans, bewustzijn, bezinning en vitaliteit te laten ervaren.

Creatief mediteren geeft uitdrukking aan onze gedachten, gevoelens en verlangens. Via onze handen geeft het vorm en een stem aan het onbewuste en maakt geblokkeerde krachten vrij. Ook zet het kwaliteiten in het licht. Je ervaart tijdens de training hoe je kunt luisteren met je handen en hoe je kunt omgaan met eventuele weerstanden. Hierbij staat niet het artistieke aspect centraal, maar het meditatieproces. Dat je door het regelmatig oefenen ook je creatieve expressie ontwikkelt, is niet het doel van deze opleiding maar wel een mooie bijvangst.

Programma

Tijdens deze online training leer je op basis van eigen ervaringen hoe je op een deskundige en effectieve manier een creatief meditatieprogramma vormgeven voor jezelf of voor anderen kunt aanbieden. Je verdiept je in de opbouw van het programma en in de verschillende oefeningen en de wijze waarop je dit kunt inzetten en overdragen. Hierdoor ontwikkel je je eigen vorm om op een ontspannen en inspirerende manier een creatief meditatieprogramma op te zetten, te  gebruiken en toe te passen.

Het programma bestaat uit:

 • 5 bijeenkomsten van 10.00 – 12.00 uur via Zoom.
 • een extra dag in het bos op locatie, meer informatie hierover volgt.
 • Ontdek en oefen je verschillende creatieve meditatievormen.
 • Ontvang je thuisopdrachten om je verder te verdiepen.
 • Lees je bijbehorende literatuur.
 • Je houdt een procesboek bij en schrijft reflectieverslagen waarin je reflecteert op je ontwikkeling.
 • Oefen jedeelvaardigheden en onderdelen van creatief mediteren met een (oefen of bestaande) cliënt. Hierover schrijf steeds een korte evaluatie.
 • Oefen je met een  of meerdere studiemaatjes het geleerde met elkaar. Je bespreekt je voortgang, je vragen en steunt elkaar op weg naar je gewenste doelen.

De volgende onderwerpen komen aanbod: Introductie creatief mediteren, creatieve materialen, werken met het Creatief Meditatie Methode, leren en ontwerpen van een eigen creatief meditatieprogramma, werken met de driehoek lichaam-gevoel-gedachten, de zintuigen, natuur als inspiratiebron, hobbels bij jezelf en anderen,  jij als creatief meditatiecoach en zelf aan de slag met diverse verdiepende creatieve meditatievormen.

Tijdens dit online programma zorg je zelf voor je eigen creatieve materialen zoals krijt, papier, klei etc. Hierover krijg je aan het begin meer informatie.

Voor iedereen die

 • Creatief mediteren wil inzetten voor zichzelf
 • Creatief mediteren wil inzetten in de eigen praktijk/training/organisatie.
 • Op zoek is naar handvatten en vaardigheden om creatief te mediteren.
 • Verschillende creatieve meditatie werkvormen en materialen wil ontdekken en weten welke wanneer in te zetten.
 • De verschillende effecten van creatief mediteren wil ervaren.
 • Effectief wil leren werken met het creatieve meditatieprogramma.
 • Wil weten hoe je creatieve meditaties ontwikkelt, vormgeeft en overdraagt.
 • Meditatie wilt kunnen toepassen in verschillende situaties zoals stress, spanning, burn-out, ziekte, depressie en het bereiken van doelen. Maar ook als hulp bij zelfonderzoek en zingeving in een therapeutische setting.
 • Zijn of haar begeleidingskwaliteiten wilt ontwikkelen.
 • Een eigen creatief meditatietraject wil doorlopen.

Data
4, 18, 25 juni, 2 juli en 3 september 2021
van 10.00 – 12.00 uur via Zoom.

Trainer
Wendy Smit

Kosten
Introductieprijs 495 euro (inclusief btw)

Accreditatie
SKB

We gebruiken cookies om je de beste ervaring op onze website te geven. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er van uit dat je hiermee instemt.