Mediteren is een belangrijk onderdeel van onze nascholing Creatieve Therapie & Coaching. Niet alleen mediteren, ook visualisatie en imaginatie gebruiken we regelmatig. Waar is dat nou goed voor, vroeg een nieuwe client mij van de week. Voor mij is mediteren en visualiseren net zo normaal als ademhalen. Wat maakt het zo’n krachtige oefening: Het maakt ruimte voor verbinding.

Ik begon op mijn 25e met mediteren op advies van een collega. Samen organiseerde we grote internationale congressen en studiereizen waar ik altijd het gevoel had aan te staan. Er was altijd wel iets wat om aandacht vroeg. Om ruimte te maken voor stilte en een manier om snel te ontspannen (dacht ik toen naïef), ging ik met hem mee naar Zazen  (de boeddhistische meditatievorm). Voor mij een levens veranderende ervaring die mij op de weg van psychosynthese bracht.

Ruimte maken voor verbinding

Als je mediteert maak je als het ware een brandpunt in de tijd. Je zet je concentratie in om met je aandacht bewust uit alles wat er om je heen gebeurt te stappen en je focus ergens anders op te richten. Je maakt bijvoorbeeld ruimte om je te verbinden met de stille plek in jezelf, een kwaliteit waar je meer van wilt in je leven of je focust je op een mantra of symbool om iets te ervaren waar je anders lastig contact mee kan maken. Behalve je verbinden met je Zelf kun je je tijdens de meditatie ook verbinden met een ander, de wereld of het goddelijke/universele. Door te mediteren ontstaat er een levende verbinding met datgene waar je je aandacht op richt. Het kan als een mentale oefening starten, maar je zult merken dat bij meditatie en visualisatie je hele wezen betrokken is. En juist die levende verbinding maakt dat er een verandering in jezelf kan ontstaan.

Samen mediteren

Wil je ook meer ruimte voor verbinding? Doe mee met de maandelijkse online meditaties. Het maakt niet uit of je veel of weinig ervaring hebt, je bent van harte welkom om bij ons aan te schuiven.  Je kunt je hier aanmelden. Kun je er toch niet bij zijn, dan ontvang je een opname van de meditatie na afloop.

Wil je de creatieve manier van mediteren zelf ontdekken, schrijf je dan in voor de gratis online cursus. Je help je dan een stukje op weg. Inschrijven kan makkelijk via de website:>>>.