Veerkracht, het vermogen te herstellen van stress en tegenslag. Ik kom het onderwerp de hele week steeds weer tegen. In artikelen, in gesprekken met cliënten en collega’s, in de natuur. Het lijkt of de Corona-crises ons heeft uitgedaagd naar onze eigen veerkracht te kijken. Naar onze persoonlijke veerkracht, de veerkracht van onze samenleving en de veerkracht van ons menszijn op onze planeet.

Veel mensen voelde en voelen zich de laatste tijd eenzaam, teleurgesteld, boos, gestrest of somber. Sommigen veerde snel weer terug, voor anderen blijkt dat lastiger. Mensen die niet zo makkelijk terugveren blijken vaker hun gevoelens en emoties te negeren of zich er tegen te verzetten. Mensen met meer veerkracht kiezen voor een andere optie. Ze accepteren de gevoelens die er zijn, laten ze toe en gaan er doorheen, al dan niet met hulp van een ander. Zo ontstaat er ruimte voor herstel en groei. En dat geldt natuurlijk niet alleen voor onze cliënten, maar ook voor elke professional die met mensen werkt! Ik ken veel mensen in de zorg die zichzelf voorbij zijn gelopen en waar de veerkracht weer een boost kan gebruiken.

Veerkracht is als een web

Misschien ken je de oefening waarbij deelnemers in een kring elkaar een bol wol toewerpen zodat er een web van verbindingen zichtbaar wordt? Dit web is veerkrachtig, wat een kenmerk is van een gezond systeem. Als iemand aan de draad trekt, beweegt het hele web mee. Iedereen is immers met elkaar verbonden. Zodra iemand uit de kring stapt, gaat er een relatie verloren en verliest het web veerkracht. Veerkracht gaat dus over relaties. De relatie met de ander, die begint met de belangrijkste relatie van allemaal: de relatie met jezelf. Want mijn innerlijke web is verweven met het web van anderen. De kwaliteit van mijn persoonlijke web, is van belang voor het grotere geheel. En dat vraagt om onderhoud.

Trek je aan een draadje van de natuur,
dan ontdek je direct dat
het hele universum eraan vastzit.
John Muir


Veerkracht kun je ontwikkelen

Veerkracht is voor iedereen een belangrijke eigenschap om te blijven ontwikkelen. Het vergroot je creativiteit en flexibiliteit zodat je makkelijker met tegenslagen om kunt gaan. Schrijven is een van de werkvormen die daarbij krachtig werkt. Hierin komen bewustwording, reflectie, ontwikkeling, ontspannen en spelen bij elkaar. Je zet als het ware de creatieve spier weer in beweging, die helpt je veerkracht te vergroten.

Schrijven helpt om meer veerkracht te ontwikkelen

Heb je behoefte om je eigen web te herstellen of ben je op zoek naar effectieve schrijfwerkvormen die je kunt inzetten voor je cliënten? Doe dan mee met de gecertificeerde training Schrijven als begeleidingstool. Meer weten? Kijk op de website.