Een van de doelen van psychosynthese is het tot synthese brengen van alle delen van ons menszijn. Hierin was Roberto Assagioli, de grondlegger van psychosynthese, niet alleen geïnteresseerd in de trauma’s, juist ook in de potenties en kwaliteiten van de mens. Hij stopte niet bij het individu. Hij voorzag een synthese in jezelf, met je omgeving en de wereld. Meer dan ooit ervaar ik dat psychosynthese een rol kan spelen om een stap naar synthese te zetten voorbij de polariteiten die nu in de wereld zichtbaar zijn. Te beginnen bij jezelf om zo met heldere blik de wereld tegemoet te treden en van hieruit verbinding te maken. Psychosynthese is geen quick fix. Het is een weg van oefenen, vallen en op staan. Dan ontdek je onderweg dat het een duurzame weg is, een weg die grond geeft en blijft uitrollen. Gelukkig heeft Assagioli 2 belangrijke plattegronden achtergelaten die we onderweg kunnen gebruiken: het ei en de ster.

Twee plattegronden van de mens: het ei en de ster

De twee ogenschijnlijke eenvoudige plattegronden van de mens bezitten diepe lagen. Ze zijn ook niet plat zoals de afbeeldingen doen vermoeden, maar hebben meerdere dimensies. Assagioli ontwierp het ei-diagram als plattegrond om de structuur van onze persoonlijkheid en de verschillende bewustzijnsniveaus aan te geven: ons lager, middelste, hogere en collectieve onbewuste. Daarnaast ontwikkelde hij het ster-diagram met de verschillende psychologische functies die wij als mens allemaal bezitten en kunnen ontwikkelen: denken, impuls/verlangen, gewaarwording/sensaties, emotie/gevoel, beeldend vermogen, intuïtie en de wil als sturend mechanisme.

Synthese van plattegronden

Van de week zag ik in een film (helaas vergeten hoe die heet) hoe de held meerdere schatkaarten op elkaar legde om de weg naar de schat te vinden. Als je de ster op het ei diagram legt, zie je de gelaagdheid van ons menszijn tevoorschijn komen. Hier voeg ik graag de wilssoorten aan toe die Andrea Bocconi, een leerling van Assagioli, op inventieve wijze ook in het ster-diagram voegde. Voor mij een waardevolle toevoeging die heel helder een weg laat zien hoe je de verschillende psychologische functies in jezelf kunt ontwikkelen. Het voert wat ver om de verschillende wilssoorten in deze blog uit te leggen. Als je hier meer over wilt weten, kan ik je het boek Over de Wil van Roberto Assagioli van harte aanraden.

Terug naar de ei en de ster. Ik legde ze op elkaar. Wat ik zag was niet alleen een plattegrond van iemands persoonlijkheid. Het geeft een indicatie waar iemands potentie voor groei ligt en welke wegen je kunt bewandelen om daar te komen. Stel, je wilt een  boek schrijven. Je voelt al langer een verlangen om jouw wijsheid met anderen te delen. Je bent iemand die van nature veel verbeelding heeft, je bent intelligent en je ervaart dat het verhaal uit je pen stroomt. Je hebt dus al veel ingrediënten in huis om jouw boek te schrijven. Als je dit zou vertalen naar de psychologische functies zou je kunnen zeggen dat het wel goed zit met jouw verbeelding, intuïtie, gedachten en impulsen op dit gebied. Nu lijkt het er op dat jouw teksten niet overkomen bij de lezer. Je vindt het lastig om jouw gevoelens en emoties over te brengen. Misschien ben je vroeger gekwetst en heb je je voorgenomen je gevoelens niet meer te laten zien en te delen met anderen. Dat was toen misschien de juiste keuze, maar die werkt nu tegen je. Om jouw teksten zo te schrijven dat ze de lezer raken in het hart, wil je nu juist wel je gevoelens vrij uiten. De ster laat je een weg zien om dit meer toe te laten. Richting het lager onbewuste van het ei. Richting je geschiedenis om te ontdekken wat gemaakt heeft dat je jouw gevoelens nu lastig uit. Zo kun je stap voor stap steeds meer je gevoel ontdekken en integreren in je leven en de teksten schrijven waarvan je weet dat die een bijdrage geven aan de wereld.

Its about the journey, not the destination

Het ei en de ster blijken steeds weer waardevolle plattegronden te zijn in mijn leven en voor mijn cliënten en studenten. Wat je hierbij niet mag vergeten is dat de eigenheid van iemand altijd voor gaat aan welke plattegrond dan ook. Ieder mens is uniek en komt iets waardevols brengen in de wereld. De vraag die ik mij altijd stel is wat wil er door deze mens heen geleefd worden. Wat is het hogere doel, de zielsmissie van deze mens. En wat is er nu op dit moment nog meer in het leven van deze mens gaande wat van belang is. Het ei en de ster blijven plattegronden. Ze geven een richting, een indicatie, maar zijn niet werkelijkheid! Onderweg kan er altijd iets onverwachts gebeuren waardoor de route kan veranderen. Het is net als de Boeddhistische wijsheid zegt: Als je naar de wijzende vinger van de meester blijft kijken, mis je de maan naar waar gewezen wordt. Dus gebruik de plattegronden, maar blijf vooral ook om je heen kijken. Hier en nu is waar het leven gebeurd en dat op zichzelf is al heel bijzonder.

Ga je mee op reis

Samen met mijn collega’s zijn wij graag jouw gids. Er zijn verschillende wegen waar je uit kunt kiezen. Van een nascholing in Creatieve therapie & coaching tot een retraite in de Spaanse zon of een nascholing. Elke reis begint met een eerste stap. Neem gerust contact met mij op, dan bespreken we de mogelijkheden.