Hoe passen de sjamanendrum en psychosynthese bij elkaar. Op het eerste gezicht niet een logische combinatie of toch wel. Juist omdat psychosynthese niets uitsluit en zoekt naar de synthese blijken de sjamanistisch werkwijzen, en met name de drum heel goed bij elkaar aan te sluiten en te integreren. In deze blog geef ik je een paar voorbeelden hoe je de sjamanendrum kunt inzetten tijdens het werken met subpersonen.

 

Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in het sjamanisme. Ik volgde de afgelopen jaren diverse trainingen bij verschillende sjamanen en verdiepte me in het kernsjamanisme. Steeds viel me weer op dat de sjamanistische werkwijzen een natuurlijke aanvulling zijn in mijn werk als psychosynthese therapeut en trainer. 

 

De sjamanendrum en psychosynthese: een krachtige combinatie

Psychosynthese is onder andere gericht op het integreren van de verschillende delen van het zelf en het ontdekken van iemands ware potentieel. Drummen kan dit proces ondersteunen door een diepere verbinding met het zelf/het ik te ondersteunen, gemakkelijker contact met het hogere onbewuste en het Hoger Zelf te maken en een gevoel van innerlijke harmonie en integratie te bevorderen.

 

Drummen synchroniseert beide hersenhelften

Een van de dingen die drummen doet is dat het jezelf of jouw cliënt op een natuurlijke manier naar een ander bewustzijn te brengen. Doorgaans zenden onze hersenen bèta hersengolven uit als we met onze alledaagse activiteiten bezig zijn. Door te drummen kom je gemakkelijker in het alfa bewustzijn, wat een gevoel van welzijn geeft. Tevens heeft onderzoek uitgewezen dat drummen van een monotoon ritme, wat onderdeel is van de sjamanistische manier van drummen,  onze 2 hersenhelften synchroniseren waardoor een gevoel van helderheid en een grotere creativiteit ontstaat. Door deze manier van drummen te combineren met subpersonenwerk maak je eenvoudiger contact met een subpersoon en helpt het een subpersoon te belichamen en te integreren.    

 

Combineren van drum en psychosynthese oefeningen

Hoe kun je het drummen dan combineren met het werken met subpersonen? Hieronder twee voorbeelden:

  • Integreren van deelpersoonlijkheden: We hebben allemaal verschillende delen of deelpersoonlijkheden die ons hele zelf vormen. Subpersonen noemen we ze in psychosynthese land. De drum kan worden gebruikt om verbinding te maken met deze verschillende delen. Begin bijvoorbeeld met het spelen van een vast ritme en concentreer je op een specifieke subpersoon. Laat het geluid van de drum je leiden bij het verkennen van de kwaliteiten en kenmerken van die subpersoon. Tijdens het drummen zul je merken dat na eerst een vast ritme gespeeld te hebben de subpersoon een eigen ritme heeft. Dit ritme spelen helpt om dit deel van jezelf nog meer te belichamen, wat later integratie kan vergemakkelijken.
  • Innerlijke dialoog tussen subpersonen: De drum kan ook worden gebruikt om een dialoog op gang te helpen. Dit kun je doen door verschillende ritmes te spelen voor ieder deel van de dialoog. Je kunt bijvoorbeeld een stabiel, aardend ritme spelen om bijvoorbeeld je innerlijke kracht en stabiliteit weer te geven en dan overschakelen naar een sneller, energieker ritme om je creativiteit en spontaniteit te vertegenwoordigen. Door afwisselend beide ritmes te spelen die bij een specifieke subpersoon horen ontstaat er een dialoog. Net als bij een gewone dialoog, laat je het gesprek al spelend ontstaan en helderheid geven over de onderlinge relatie tussen beide delen en wat er nodig is om tot synthese te komen.

Dit zijn een paar eenvoudige voorbeelden hoe de drum in combinatie met psychosynthese kan helpen bij de integratie en exploratie van de verschillende delen van iemands persoonlijkheid. Een combinatie die verdieping kan geven en een deur opent naar diepere niveaus van heling en persoonlijke groei. 

 

Ook een eigen drum maken?

Eind mei starten we met de eerste workshop Maak en bespeel je eigen drum. Deze workshop zit vol. Er staan al een aantal mensen op de wachtlijst. Heb je interesse, laat het ons dan weten. Bij voldoende interesse starten we een volgende workshop.