In een wereld vol afleidingen is de kunst van echt zien en gezien worden een zeldzaam en kostbaar geschenk. In onze zoektocht naar verbinding en begrip gaan we vaak voorbij aan de diepte die voortkomt uit oprechte interacties met anderen en het toestaan van onze kwetsbaarheid hierin. Psychosynthese counselors en therapeuten weten dit als geen ander. De verbinding die je aangaat met de ander is vaak belangrijker dan welke interventie ook. Werkelijk de ander zien en werkelijk gezien worden door de ander heeft een diepgaande impact op onze relaties, persoonlijke groei en levensgeluk.Dat klinkt makkelijk, maar uit ervaring weet ik dat dat soms helemaal niet zo is. Juist als je in een groep bent en steeds weer terugkomt, met alle weerstand die er kan zijn, dan krijgt de parel de kans uit de oester te komen.

Verlangen naar authentieke connectie

Als sociale wezens zijn wij mensen geprogrammeerd om verbinding te zoeken met anderen. Toch kan authentieke verbinding lastig te vinden zijn te midden van de ruis van sociale media en gepolijste maskers. En dan heb ik het nog niet over eventuele trauma’s die we vroeger hebben opgelopen die het contact in de weg kunnen zitten. Iedereen verlangt ernaar dat iemand ons echt ziet. Onze hoop, angsten, dromen en verlangens. En dat we geaccepteerd worden zoals we zijn, met al onze gebreken. We lijken een aangeboren behoefte aan echtheid te hebben. Aan een plek waar we onze maskers kunnen afzetten en onze ware aard kunnen laten stralen. En o, wat is dat spannend soms.

Jezelf laten zien vraagt moed

Jezelf laten zien en ook gezien worden is spannend. Want wie ben je als je je maskers aflegt en wie blijkt die ander dan te zijn. Ik en met mij vele anderen hebben ervaren dat een groep van ondersteunende medereizigers hierbij een belangrijke hulpbron kan zijn. In de veiligheid van een groep mensen die samen op weg is zichzelf en anderen te ontdekken, kan vertrouwen groeien en stap voor stap jouw ware natuur boven komen.

De andere werkelijk zien

Echt de ander zien vraagt om het loslaten van aannames en oordelen. Om de filters van onze eigen ervaringen en vooroordelen te ontdekken en af te zetten, zodat onze blik weer helder wordt. Als je dit steeds meer gaat doen en gaat zien wat jouw zicht blokkeert, ga je het rijke en kleurrijke pallet zien dat iemand is. Het belangrijkste wat je hoeft te doen is aanwezig te zijn. Volledig hier en nu aanwezig zijn bij wie en waar je bent, zonder je te laten afleiden. Dan gaan je ineens andere dingen opvallen aan iemand zoals het veranderende volume van iemands stem en de subtiele veranderingen in iemands lichaamstaal. Het klinkt zo eenvoudig, was het dat maar. Het vraagt oefening en steeds opnieuw de moed te hebben om naar jezelf te kijken en in verbinding met de ander te blijven.

Wordt ook een ziener

Tijdens de opleiding psychosynthese bij De Broedplaats gaat het eerste jaar over je persoonlijke proces. Wie ben jij. Hier kom je juist achter in relatie met de ander. Het is een ontdekkingsreis die ik zelf ook ging in 2004. Wat mij bij is gebleven is dat van alles wat ik heb geleerd heb, dat toen ik mij werkelijk gezien voelde mijn transformatie een boost kreeg. Het voelde alsof ik gedragen werd en niet langer alleen de berg op ging. Dit is wat we met ons team aan trainers en leertherapeuten de deelnemer aan de opleiding graag mee willen geven. Gezien te worden in jouw unieke zijn en wat je komt brengen in deze wereld én je te ondersteunen dit naar buiten te brengen. Te worden wie je al was.

Zie eerst jezelf

Misschien is een opleiding wel een brug te ver voor jou op dit moment. Belangrijk is dat je eerst jezelf gaat zien. Mediteren is een manier om hiervoor ruimte te maken. Door stap voor stap steeds opnieuw tijd te maken hiervoor, kom je steeds meer achter wie je van nature al bent. Het gaat er niet om dat je hoeft te veranderen, het gaat juist om herinneren wie jij bent. Binnenkort start er weer een nieuwe meditatiecursus. Wil je hier meer van weten, stuur ons dan een e-mail, dan houden we je op de hoogte van de nieuwe data.

p.s. Mijn Engelse collega Susan Holliday schreef het boek ‘Hidden wonders of the human heart’ waar  dit onderwerp ook in terugkomt. Een aanrader om te lezen.