Psychosynthese en creatieve therapie horen wat mij betreft bij elkaar. Assagioli gebruikt in zijn psychosynthese onder andere vrij tekenen en schrijven om de verbeelding van de mens meer zichtbaar te maken. Door dit te combineren met creatieve therapie ga je nog een stap verder. Je maakt niet alleen het onbewuste bewust, je geeft hier ook expressie aan. Door het creatieve proces te laten ontvouwen heb je een kracht hulpmiddel in handen die je cliënten/studenten sneller en effectiever verder helpt.

Waar een client met gesprekstherapie nog wel eens vast kan lopen of om de hete brei heen kan draaien, is dat met creativiteit een stuk lastiger. Hoe iets op papier gezet wordt, een foto of muziek wordt gemaakt en hoe zich dit ontvouwt en verandert, daar werk je mee. Daar zijn in eerste instantie geen woorden voor nodig. Juist in het creatieve proces van het laten ontstaan, daar zit de heling.

Durf jij met je klanten het bos in?

Werken met de combinatie psychosynthese en creatieve therapie is een krachtig hulpmiddel. Juist deze kracht vraagt een stevige basis van jou als begeleider. Ik gebruik vaak het woord begeleider, maar als je jezelf coach, counselor, therapeut of trainer noemt, dan bedoel ik jou natuurlijk ook. Je loopt naast je cliënten tijdens het creatieve proces. Als de client creatief het bos in gaat, dan ga je ook mee. Gaat de client de grot in, dan zit je er vaak ook in. Dit vraagt behalve goede coach- en counselvaardigheden om stevigheid en helderheid op je eigen processen om overdracht en tegenoverdracht te voorkomen. Want je gaat wel mee het bos in, het bos is echter wel van de client. Daarom vind ik zelf ervaren van het creatieve proces zo van belang. Door je eigen ervaring mee te nemen naar je praktijk krijg je een stevige basis om straks effectief te kunnen begeleiden.

Ook meer creativiteit in je psychosynthese praktijk brengen

Doe dan mee met Creatieve Therapie. Tijdens dit eenjarige SKB geaccrediteerde traject doorloop je zelf een creatief proces en leer je dit in te zetten in je eigen praktijk. We starten begin februari weer. Vanwege de corona blijft de groep klein (maximaal 6). Mochten er toch nog maatregelen komen zodat we niet bij elkaar kunnen komen, dan wordt die dag via Zoom gegeven.

Liever een individueel traject lopen, zodat het straks past als een jas? Dat kan ook.

Meer weten? Neem gerust contact op met mij of schrijf je direct in.