Ja, deze twee letters achter elkaar hebben een ongekende kracht in zich. Met hart en ziel ergens ja tegen zeggen is veel krachtiger dan nee zeggen. Dus waar ga jij ja tegen zeggen dit jaar?

Vorige week had ik met een stel vriendinnen ons bijpraatmoment via Zoom. Doen we al jaren zo, omdat we uit verschillende landen komen. Na vrolijke hallo’s hoe is het, ging het gesprek al snel over de coronamaatregelen in de verschillende landen. Wat er niet mocht, wat er juist moest, wat er nu weer veranderde, wel of niet vaccineren, angst die er is, het leven met kinderen die thuisscholing krijgen en de stress van het gemis van vrienden en familie. Er was onrust, angst en het gevoel vrijheid te moeten inleveren en vast te zitten. Waar zou je Ja tegen willen zeggen of roepen, hoorde ik mezelf ineens zeggen, geïnspireerd door iemand die mij die vraag een paar weken geleden stelde.

Voel je JA in je lichaam

Iedereen pakte een vel papier en een pen en zette midden in het vel groot JA (of Yes voor de Engelstalige, SI voor onze Mexicaanse). Daarom heen zette we alles waar we dit jaar met hart en ziel ja tegen willen zeggen. Daarna lazen we al onze Ja’s voor. Zo gingen we door tot we alle Ja’s hadden gehad.
Na ieder Ja waren we even stil, zodat degene die net haar Ja hardop had gezegd kon navoelen of het ook een echte ja was. Als je even stil bent, geeft je lichaam vanzelf antwoord of het een echte ja is of niet. Voor ieder van ons was dat gevoel anders. De een werd helemaal rustig, de ander kreeg een gelukzalige glimlach om haar lippen, weer een ander wipte vol energie op haar stoel. Bij voelt het als een warme stroom die vanuit mijn bekken naar mijn hard en keel stroomt.

Ja vraagt moed

Zo kwamen wij tot een top 5 van onze Ja’s voor dit jaar. Ja zeggen in de veiligheid van onze groep ging iedereen makkelijk af. Het dan ook gaan leven, dat is de volgende stap. Ik kan voelen dat ik met hart en ziel mijn leven wil vieren dit jaar. Vieren dat ik besta, het samenzijn met bekende en nog onbekende vrienden en vriendinnen, dat ik trainingen mag geven en dat het boomlabyrint® gedeeld mag worden. En tegelijkertijd ken ik ook een stem die zegt: Nou Wen doe even gewoon zeg, niet te frivool en te luid graag, daar is geen tijd voor …. Nou ja, die stem kan nog wel even doorgaan. Maar ik wil mijn leven vieren samen met anderen. Ja zeggen vraagt ook moed om te gaan staan voor mijn ja, om mijn ja vol te houden ook als ik 2 of meer maanden verder ben.

Waar ga jij ja tegen zeggen dit jaar?

Misschien wil je dit jaar eindelijk je droom waar maken en meer creativiteit in je werk brengen, dan is de opleiding Creatieve therapie & coaching wel iets voor jou. Of liever creatief mediteren? Dat kan ook.

Of misschien wil je je wel persoonlijk ontwikkelen, plaatsnemen aan het roer van je leven en je bezieling terug vinden. Een persoonlijk traject kan dan een mooi cadeau voor jezelf zijn. Neem gerust contact met mij op.